Cum poti folosi internetul in afacerea Forever

Internetul este o unealtă minunată pentru un om de afaceri. Ca orice unealtă, însă, ea trebuie folosită cu pricepere pentru ca rezultatul muncii să fie la înălţimea aşteptărilor. E ca şi în artă: dalta şi ciocanul erau inventate de mult pe vremea lui Michelangelo, însă doar el a putut sculpta capodopere precum David sau La Pieta. Altfel spus, pentru a ajunge să te foloseşti cu adevărat de internet în favoarea afacerii tale, tratează-l ca pe o unealtă şi învaţă să-l mânuieşti cu măiestrie.

Ai nevoie de un calculator personal sau de un telefon inteligent (smart phone) pentru a fi conectat la Internet. Alege un furnizor de calitate şi ţine cont de faptul că, în ziua de azi, costurile sunt tot mai mici (de exemplu, cu maxim 15 euro/lună poţi beneficia de un abonament serios de internet mobil cu trafic nelimitat).

Din vastitatea domeniilor în care Internetul îţi poate fi de folos ca om de afaceri, vom aborda în cadrul acestui articol trei: organizarea, informarea şi promovarea.  Pentru a-ţi organiza mai bine documentele de orice fel şi a avea acces permanent la ele poţi utiliza Google Drive (https://drive.google.com). Prin intermediul acestui serviciu, Google pune gratuit la dispoziţia fiecărui utilizator 5 GB de spaţiu unde poţi transfera şi stoca, în siguranţă, fişiere de computer. Le poţi accesa, apoi, de pe orice alt calculator sau telefon mobil conectat la internet şi poţi colabora cu alţi membri ai echipei, cărora le oferi acces la aceste documente, spre a le citi sau modifica. O aplicaţie directă ar putea fi, de exemplu, postarea unui program comun al întâlnirilor de prezentare pentru întreaga echipă, care poate fi modificat şi actualizat dinamic de către toţi cei implicaţi.

Legat de organizare, găseşti pe internet programe cu ajutorul cărora îţi administrezi lista de activităţi, astfel încât să ştii exact ce, cum şi când ai de făcut. Poţi face, astfel, liste de acţiuni, poţi stabili priorităţi şi termene limită (şi eşti atenţionat în avans), poţi aloca sau împărţi sarcini cu alte persoane din echipă sau poţi viziona şi administra calendarul tău de activităţi. Păstrând legătura prin internet cu ajutorul telefonului mobil inteligent vei putea fi mai bine organizat, iar programul tău zilnic va fi mult eficientizat. Găseşti astfel de programe căutând după „task organizer software”. Versiuni mai simple de organizare bazate pe calendar sunt Google Calendar, iCal sau Outlook. Iar dacă timpul tot nu îţi ajunge, poţi apela la un asistent virtual, o persoană care, prin internet, să te ajute la redactarea de documente, managementul email-ului, aranjamente de călătorie, căutarea de informaţii sau alte activităţi. Un om de afaceri bun este un om informat. Nu mă refer aici la ştiri (care, apropos, pot fi o mare pierdere de vreme), ci la a fi conectat la datele şi informaţiile care sunt utile afacerii tale. De cele mai multe ori se pleacă de la un motor de căutare, cel mai utilizat fiind Google. Începe prin a învăţa să cauţi. Pentru asta ai la dispoziţie pagina http://support.google.com/websearch . Vei vedea, de exemplu, că rezultatele căutării după „aloe vera romania” diferă mult dacă foloseşti sau nu ghilimele în caseta de căutare. Nu uita că poţi traduce în română orice pagină web la care ajungi – de exemplu, dacă foloseşti Chrome pentru internet, un simplu click dreapta pe mouse îţi afişează un meniu care conţine opţiunea „traduceţi în română”. Dacă vrei să fii permanent la curent cu informaţiile care apar pe internet legate de un anumit subiect (de exemplu „detoxifiere organism”) poţi utiliza serviciul Google Alerts. Acesta îţi va trimite periodic prin email toate paginile noi şi relevante pe această temă, bazându-se pe căutarea după aceste cuvinte.

Pentru afacerea ta Forever poţi avea nevoie de informaţii din domenii variate. Ai la dispoziţie, în acest scop, diverse instrumente, de la cea mai vastă şi serioasă enciclopedie pe care o găseşti pe internet, wikipedia (care are variantă şi în română) şi până la site-ul Ministerului de Finanţe, de unde poţi afla date de identificare şi informaţii fiscale sau financiare despre orice persoană juridică din România. Internetul te poate ajuta să scrii corect în română, să traduci în şi din multe limbi sau să foloseşti imagini potrivite pentru prezentările pe care le faci. Cele mai utile site-uri de informare rămân, însă, site-ul oficial Forever Living Products, şi portalul din România. Internetul este, în acelaşi timp, un extraordinar instrument de marketing şi promovare. E bine să începi cu un plan (vezi articolele anterioare legate de construirea strategiei de marketing) în care să listezi tacticile pe care vrei să le utilizezi. Mecanismul cel mai simplu şi eficace pe care îl poţi folosi este combinaţia între un website propriu şi instrumente de promovare prin internet care să aducă pe acest site potenţiali consumatori şi distribuitori. Printre cele mai puternice instrumente de acest fel se numără cele de tip PPC (Pay Per Click), precum Google AdWords, Facebook Ads sau LinkedIn Ads. Cu puţin efort şi, eventual, ajutor din partea unui specialist, poţi construi şi apoi administra singur campanii bazate pe aceste instrumente.  Email marketing este, de asemenea, o formă de marketing foarte eficace. Ea presupune trimiterea regulată a unui email în care să combini promovarea proprie cu informaţii utile pentru cei care îl vor citi. În acest fel te asiguri că vei păstra şi creşte numărul de abonaţi. Dacă ai o listă mică de persoane cărora vrei să le trimiţi aceste mesaje, poţi folosi programul tău de email. Atunci când lista ta va creşte, însă, e bine să apelezi la software specializat, pe care îl găseşti pe internet, gratuit sau la preţuri rezonabile. Facebook, este o armă de promovare, deci duce la creşterea notorietăţii şi câştigarea încrederii. Atenţie însă, pagina de Facebook trebuie să reflecte interesul principal al acesteia – dacă acesta este afacerea, mesajele trebuie trecute prin filtrul comunicării. Conversezi, eşti simpatic, oferi informaţii utile, devii popular şi, prin asta, te vei face cunoscut. Şi – ghici ce? – afacerile se fac mult mai uşor cu cei pe care îi cunoşti şi în care ai încredere.

Subiectul promovării afacerii Forever prin internet este tratat pe larg în broşura Internet – strategii online, pe care o poţi achiziţiona de la centrele de distribuţie Forever. Iar dacă te afli încă în faza incipientă a descoperirii oportunităţilor pe care ţi le oferă internetul, ia în calcul posibilitatea de a apela la profesionişti, care te pot ajuta la început şi de la care poţi învăţa multe.