Cum sa fii un bun negociator in afaceri

Negocierea poate fi definită ca procesul prin care indivizii care au viziuni diferite asupra aceluiaşi subiect găsesc formule constructive de a ajunge la un punct de vedere comun şi a continua în armonie. Abilitatea ta de a negocia este un factor care îţi influenţează puternic viaţa. În afacerea Forever, negocierea este arta care îţi poate asigura succesul, pentru a te ajuta să vinzi mai multe produse, să faci mai multe sponsorizări şi  să-ţi influenţezi pozitiv echipa.

Există o teorie care spune că un produs sau serviciu nu are o valoare în sine – valoarea sa este dată de percepţie, de utilitatea pe care o regăseşte în acel lucru cel care e dispus să plătească. Ce ai putea facecu o bancnotă de 500 de euro pe o insulă pustie? N-ar avea nicio valoare. În schimb, dacă te afli într-o piaţă europeană, în schimbul ei poţi primi o grămadă de produse. Cu alte cuvinte, situaţii diferite dau valori diferite aceluiaşi produs, aşa cum oameni diferiţi sau momente diferite în timp pot influenţa valoarea percepută asupra unui lucru. Întreabă-te, de exemplu, cum este privită propunerea de a dezvolta o afacere Forever de către un individ angajat, în plină activitate, faţă de unul care tocmai a fost disponibilizat, deoarece compania la care lucra a dat faliment. Valoarea percepută diferit de persoane diferite asupra aceluiaşi lucru este motivul pentru care se ajunge la negociere. Iar în viaţă şi în afaceri, totul este negociabil. Un bun negociator caută şi găseşte oportunităţi de a-şi exersa şi dezvolta această abilitate în tot ceea ce face. Începe dimineaţa când, poate, trebuie să-şiconvingă copiii să se trezească la timp pentru a ajunge la şcoală, continuă cu treburile zilnice – de exemplu distribuireasarcinilor în casă – şi merge până la activitatea profesională sau achiziţiile personale. Pentru a intra într-o negociere fără a fi tensionat sau stresat, aceasta trebuie percepută ca un joc. Este un joc cu câteva reguli, în care cel mai abil câştigă. În acest joc trebuie să intri fără vanitate, fărămândrie. Suntem condiţionaţi, din păcate, să depindem de părerea celorlalţi despre noi. Asta ne influenţează mai mult decât ar trebui şi este motivul pentru care majoritatea oamenilor nu intră într-o negociere – le e frică să nu fie refuzaţi şi, astfel, să li se lezeze orgoliul. Nu-ţi fie frică să negociezi! Care este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla?Să fii refuzat. Îţi afectează ego-ul? Dacă da, nu vei fi un bun negociator. Flexibilitatea şi inovaţia sunt arme ale negociatorului de succes. El nu se blochează într-o poziţie fixă, cerând lucruri non-negociabile. Înţelegând şi poziţia celuilalt, el cautăîn permanenţă soluţii noi şi, poate, neobişnuite, pentru a ajunge la un punct de vedere comun. Atunci când părerile celordouă părţi implicate într-o negociere nu sunt în concordanţă, există aproape întotdeauna.

O a treia alternativă ce va fi agreată de ambele părţi, la care se poate ajunge cu răbdare, creativitate şi efort de gândire.  Încrederea este cheia de boltă a unei negocieri de succes. Altfel spus, onestitatea şi abordarea directă sunt ingrediente fără de care nu se poate ajunge la un compromis. Nimeni nu va „cumpăra” oportunitatea de a intra în afacerea Forever până nu te „cumpără” pe tine întâi. De aceea, prezintă întotdeauna situaţia ca una în care ambele părţi au de câştigat. Onestitatea dezarmează, iar negocierea devine mai uşoară. Este important ca, în urma negocierii, nimeni să nu se simtă dezavantajat sau manipulat, pentru ca apoi să plece de acolo dezamăgit. Este de preferat să răspunzi cu răbdare şi tact la toate întrebările şi să-i laşi interlocutorului timp să înţeleagă avantajele oportunităţii pe care i-o prezinţi.