Maca peruviana – alimentul incasilor

MACA PERUVIANĂ – SUPER-ALIMENTUL INCAŞILOR

Majoritatea cunoaște Maca peruviană ca un afrodiziac și stimulator al fertilităţii, rămâne mai puţin cunoscut, însă, faptul că Maca are o valoare nutritivă foarte concentrată şi complexă. Conţine toate elementele vitale: proteine, carbohidraţi, minerale, aminoacizi esenţiali, acizi graşi şi vitamine şi reprezintă un izvor de energie de înaltă valoare. Iată cum descrie prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, acest super-aliment, pe care Forever Living Products vi-l oferă sub forma unui supliment alimentar complet: Forever Multi-Maca.

Maca se află printre singurele plante care pot supraviețui la altitudini de peste 3800 de metri, unde temperaturile sunt extrem de ridicate ziua și foarte scăzute pe durata nopții. Solul din acele regiuni conține mari cantități de minerale, care fac din rădăcina de Maca un veritabil cocteil de vitamine (A, B1, B2, B5, B12, C, D și E), oligoelemente (magneziu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, cositor, aluminiu, zinc, bismut, fosfor, iod și fier), aminoacizi (9 din cei 10 aminoacizi esențiali), acizi grași, saponină, tanin, esteri, macamidă (tip special de amidă), flavonoizi, ce îmbunătățesc funcțiile corpului și izocianați, care confer proprietăți de tonifiere, anti-stres, afrodiziace şi anti-cancerigene. Iată care sunt doar unele dintre proprietățile plantei asupra organismului uman:

    • Datorită conținutului de aminoacizi, vitamine, minerale, carbohidrați, fibre – este considerată un aliment superior, sănătos, energetic, reconfortant, revigorant, potrivit pentru a fi consumat de către copii, tineri, adulți și bătrâni.
    • Datorită conținutului de estrogeni, alcaloizi, glucosinolate, flavonoizi și fitohormoni, este considerată un stimulent natural al hipotalamusului și al hipofizei, acestea la rândul lor stimulând glandele endocrine: tiroida, pancreasul, glandele suprarenale, ovarele și testiculele pentru a produce hormonii necesari menținerii homeostazei corpului uman. Prin urmare, nu greșim dacă afirmăm că îmbunătățește capacitatea de reproducere, controlează durerea menstruală, ușurează simptomele menopauzei, reduce lipoproteinele cu densitate joasă sau colesterolul „rău”.
    • Datorită conținutului ridicat de calciu îmbunătățește calcifierea și dezvoltarea oaselor copiilor și acționează ca adjuvant în tratamentul pacienților cu fracturi, rahitism și osteomalacie, dar și în tratamentul femeilor cu osteoporoză.
    • Datorită conținutului de zinc crește capacitatea sistemului de apărare al organismului. Zincul și magneziul conferă proprietăți antistres și anti-depresive.

Dacă privim în detaliu toate componentele rădăcinii de Maca, observăm că acest super-aliment este mult mai mult decât un cocteil de vitamine și minerale și că suma tuturor componentelor sale acţionează sinergic asupra organismului ca:

RESTAURATOR ENERGETIC.

Alcaloizii din rădăcină exercită un efect benefic asupra glandelor suprarenale, producând astfel un plus de energie și vitalitate. Aceste proprietăţi fac din Maca un supliment ideal pentru studenţi, oameni de afaceri, scriitori, sportivi și pentru orice persoană care are nevoie de un plus de energie. Avantajul net faţă de energizantele tradiţionale fiind că Maca nu conţine agenţi excitanţi, ci oferă avantaje numai datorită conţinutului său bogat de aminoacizi, acizi grași, vitamine și minerale.

PLANTĂ ADAPTOGENĂ.

Un adaptogen acţionează prin intermediul axei de răspuns la stres hipotalamo-hipofizocorticosuprarenal. Cu alte cuvinte, Maca ajută la restaurarea echilibrului corpului uman și îi creşte adaptabilitatea, ţinând cont de necesităţile organismului în funcţie de vârstă sau sex.

ÎNLOCUITOR HORMONAL.

Maca întinerește sistemul endocrin, atât la bărbaţi cât și la femei. Este deja bine-cunoscut faptul că procesul de îmbătrânire este cauzat, în mare parte, de scăderea producţiei de hormoni. Reciproc, ca supliment natural, forme netoxice de hormoni pot întârzia sau chiar inversa unele aspecte ale procesului de îmbătrânire. Totodată, Maca este benefică pentru femeile care se află la începutul menopauzei, dar și după aceea pentru că alină simptomele și produce un efect de echilibru al hormonilor, dar și pentru că sprijină funcţia sistemului endocrin.

AFRODIZIAC ȘI STIMULATOR AL FERTILITĂŢII.

Studiile efectuate pe cobai au demonstrat efectele benefice în impotenţă și în creșterea producţiei de lichid seminal, iar studiile pe bărbaţi sănătoși au dovedit efecte de stimulare a libidoului și de îmbunătăţire a motilităţii spermatozoizilor. Aceste efecte pot fi explicate prin bogăţia de aminoacizi și nutrienţi vitali prezenţi în Maca. Uscată, rădăcina conţine aproximativ 10% proteine – majoritatea derivând din aminoacizi, aceștia din urmă fiind responsabili pentru buna funcţionare a multor funcţii la nivel celular din organism, printre care și funcţiile sexuale și de fertilitate.

În concluzie, rădăcina de Maca se dovedește un preţios supliment alimentar, precum şi un remediu natural valoros pentru persoanele de orice vârstă, oferindu-i organismului un aport excepţional de forţă, energie şi rezistenţă.