Un dar al naturii – uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba este una dintre cele mai importante ingrediente ce sunt folosite de catre industria produselor cosmetice sau de infrumusetare. Uleiul de jojoba, dupa cum se poate observa din denumirea sa, este extras din uleiul semintelor plantei de jojoba, avand o culoare stralucitoare aurie. In timp ce este prelucrat uleiul de jojoba este transparent si clar. Fiind un lichid destul de stabil, uleiul de jojoba se mai caracterizeaza prin faptul ca are o durabilitate foarte mare, lucru datorat in principal faptului ca nu contine trigliceride. Tocmai pentru ca uleiul de jojoba nu contine trigliceride, acesta nu va oxida foarte usor, va rancezi foarte greu, lucruri care nu se intampla in cazul unor alte uleiuri vegetale precum uleiul de nuca de cocos sau uleiul de seminte de struguri.

Pe piata uleiul de jojoba rareori se regaseste in forma lui pura, cel mai adesea acesta regasindu-se in produse pentru mentinerea sanatatii sau produse pentru ingrijire personala.

Iata o lista cu principalele beneficii aduse de catre uleiul de jojoba:

  • Uleiul de jojoba se aseamana foarte mult cu sebumul. Un fapt care il face absolute unic este ca uleiul de jojoba este din punct de vedere structural similar cu sebumul uman, pentru ca in cea mai mare parte sebumul este si el alcatuit din monoesteri de ceara.
  • Uleiul de jojoba este foarte sigur in utilizare pentru ca este non-toxic si non-alergenic. In plus, uleiul de jojoba nu este irritant, ceea ce-l face sigur pentru utilizare pe piele si in jurul ochilor.
  • Uleiul de jojoba are un continut ridicat de vitamina E si de minerale. In uleiul de jojoba se regasesc diverse tipuri de tocoferoli regasiti in vitamina E, dar si diverse minerale naturale. Se cunoaste ca vitamina E este apreciata pentru rolul sau pozitiv in pastrarea sanatatii pielii;
  • Indeplineste un puternic rol antioxidant;
  • Uleiul de jojoba are proprietati antibacteriene;
  • Este hidratant;

In industria cosmetica si a produselor de infrumusetare uleiul de jojoba este folosit ca demachiant, balsam pentru buze, balsam pentru par fiind folosit chiar si pentru barbierit.

In randul produse Forever Living Products, cel putin trei dintre acestea au un continut ridicat de ulei de jojoba. Acestea sunt Aloe Lips (balsam de buze), Aloe Jojoba Shampoo (sampon din aloe vera combinata cu ulei de jojoba) si Aloe Jojoba Conditioner (balsam pe baza de aloe vera combinat cu ulei de jojoba).